Ağırlık Bilekliği Ne İşe Yarar? Neden Kullanılır?

Performans

30 Kasım 2022

Ağırlık Bilekliği Ne İşe Yarar? Neden Kullanılır?
 cover

Ağırlık bileklikleri hem el hem de ayak bilekler için kullanılabilen, genellikle spor yapan kişilerin tercih ettiği, içerisinde ağır bir metalin olduğu bileklik türüdür. Kişi, bu bileklikleri takarak egzersizlerin daha yoğun ve daha verimli geçmesini sağlar. Ağırlık bileklikleri vücuda fazladan ağırlık ekler ve egzersiz sırasında daha fazla güç kullanılmasına sebep olur. Bu sayede takıldıkları bölgede yer alan kasların daha fazla çalışmasını sağlarlar. 

Kullanımı oldukça kolay olan bu bilekleri takmak için sadece elden ya da ayaktan geçirmek yeterlidir. 

Ağırlık Bileklikleri Neden Kullanılır?

Ağırlık bileklikleri kullanılma nedeni, en ufak egzersiz hareketini bile daha zor ve verimli hale getirmesidir. Kullanıldığı zaman bedene ağırlık eklendiği için vücut, hareket ederken daha fazla efor sarfeder. Bu sebeple yapılan egzersizlerden daha fazla sonuç almak mümkündür. 

Ağırlık bileklikleri kasların güçlenmesine ve şekillenmesine sebep olur. Ayrıca hareketleri yaparken daha fazla kalori harcamaya neden olarak kilo verme hızını doğrudan etkiler. Egzersiz sırasında takılan ağırlık destek bileklikleri, sakatlanmaların önüne geçer. 

Ağırlık Bileklilerini Kimler Kullanabilir?

Ağırlık bilekliklerini kullanabilecek kişiler genellikle aktif spor yapan kişilerdir. Fakat aktif spor yapmayan kişiler de günlük işlerini hallederken bu bileklikleri kullanabilir. Bu sayede çalışan kasların daha aktif bir şekilde çalışması mümkün hale gelir. Burada önemli olan nokta seçilen ağırlığın miktarıdır. 

Hamile kadınların ağırlık bileklikleri kullanması önerilmez. 

Ağırlık Bilekliklerinin Faydaları Nelerdir? 

Ağırlık bilekliklerin faydaları şu şekildedir: 

  • Kişi vücuduna bir ağırlık dahil ettiği için kaslar daha aktif ve verimli çalışır. 
  • Ağırlık destek bilekliklerin kullanımı spor antrenmanı sırasında yaşanabilecek sakatlıkları önler.
  • Kilo verme sürecini hızlandırır. 
  • Daha fazla efor sarf edileceği için oksijen alınımını hızlandırır. 
  • Kasları daha fazla aktif hale getirerek güçlendirir. 
  • Ağırlık bileklikleri takan kişiler günlük işlerini yaparken belirli kas gruplarının daha fazla çalışmasını sağlar. 

Ağırlık Bileklerinin Ağırlığı Ne Kadar Olmalı?

Ağırlık bilekliklerinin ağırlıkları, 0,5 kilogram ile 5 kilogram arasında değişmektedir. Ağırlık bilekliklerini ilk defa kullanacak kişiler, bilekliklerin ağırlıklarını kendilerine en uygun şekilde seçmelidir. Aksi halde bileklikler onlara zarar verebilir. 

İlk defa ağırlık bileklikleri kullanacak olan kişiler 0,5 kilogram ile başlamaları uygun olabilir. Başlangıçta bu bileklikler ile ağır hareketler yapmaktan kaçınmalı, daha hafif hareketler ile antrenman gerçekleştirilmelidir. Daha sonra vücut bu ağırlıklara alıştıysa ağırlık kademe kademe arttırılmalıdır. 

Eklem ağrıları gibi rahatsızlıklar yaşayan kişiler, ağırlık bilekliklerini kullanmadan önce bir uzmana danışmalıdır. Aksi halde daha büyük ağrılar ile karşılaşılabilir. 

Ağırlık Bileklikleri Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Ağırlık bileklerini kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Ağırlık bilekliklerini kullanan kişilerin bu noktalara dikkat ederek spor antrenmanlarını gerçekleştirmesi, sakatlıkların ve yaralanmaların önüne geçecektir. 

Ağırlık bileklikleri kullanılırken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

  • Kardiyo gibi ağır egzersizlerde ağırlık bileklikleri kullanılmamalıdır. Kas dengesizliği yaratabilir. 
  • Koşu, zumba gibi egzersizlerde ağırlık bileklikleri kullanılmamalıdır. Aksi halde ağırlık sebebi ile düşme, burkulma gibi olaylar yaşanabilir. 
  • Doğru ağırlık tercihleri yapılmazsa sakatlanmalar yaşanabilir. Ağırlıklar yavaş yavaş arttırılmalıdır. 
  • Yürüme egzersizinde ağırlık bileklerinin yanı sıra ağırlık yeleklerinin tercih edilmesi daha sağlıklı bir tercih olabilir. 
  • Eğer ağırlık bileklikleri kullanılırken ağrı hissedilirse kullanmayı bırakmak gerekir. 

Diğer Blog Yazıları