BCAA Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? Nasıl ve Ne zaman Kullanılır?

Supplementler

15 Haziran 2022

BCAA Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? Nasıl ve Ne zaman Kullanılır? cover

BCAA, valin, izolösin ve lösinden oluşan bir dallı zincirli amino asittir. BCCA amino asidi içinde bulunan amino asitler şöyle açıklanabilir:

  • Valin: Bu amino asit, kas dokusunun büyümesinde ve onarılmasında etkilidir. Valin, vücudun glikoz stoklarını ve nitröjen dengesini korumakla görevlidir. Bu amino asit, lor peyniri, balık, et, sebze ve soya ununda yüksek miktarda bulunur. Valin’in diğer amino asitlere oranla, protein sentezi yaparak protein ve enzim oluşturma miktarı çok daha fazladır.
  • Lösin: Lösin, deri dokusunu, kas ve kemikleri onararak kan şekerinin düzenlenmesinde görevlidir. Bu amino asit, yaraların iyileşmesine yardımcı olarak kas dokusunun korunmasını sağlar.
  • İzolösin: İzolösin amino asidi, protein ve enzimlerin iç yapısında bulunur. İzolösin, kasların onarılmasını sağlayarak kan şekerini de dengeler. Vücutta açık bir yara varsa, bu amino asit sayesinde, hemoglobin üretim sağlanır ve kan pıhtılaşarak açık yara kapatılır.

BCAA Ne İşe Yarar?

BCAA amino asidinin görevi,diğer amino asitlerin sentezlenmesi için kas hücrelerine nitrojen taşımaktır. İnsülin hormonunu da uyaran BCAA, kasların gelişmesi için kullanılması gereken kan şekerinin yükseltilmesini sağlar. Anti-katabolik etkiye sahip olan bu amino asit grubu, kas yıkımını engellemekle de görevlidir. Protein sentezlenmesinin azaldığı düşük kalorili beslenme ya da ağır spor yapma dönemlerinde özellikle kullanılması önerilen BCAA amino asidi, protein sentezinde ana görevleri üstlenmiş durumdadır. Nutritional Journal of Medicine’de yayınlanan bilimsel bir araştırma sonucuna göre, özellikle ağırlık antrenmanı yapan kişilerde meydana gelen kas yıkımı, BCAA kullanımı ile azalmaktadır.

BCAA Faydaları Nelerdir?

BCCA’nın yararları, bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış gerçek faydalardır. Bu amino asit grubunun yararları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kas Büyümesi: BCCA amino asit grubu, kas büyümesinde olumlu etkilere sahiptir ve kullanıcılar tarafından da en çok bu sebeple tercih edilir. Yapılan araştırmalarda, egzersizlerden sonra BCCA tüketimi yapan bir kişinin, diğer kişilere oranla %22 daha fazla protein sentezi hızına sahip olduğu belirlenmiştir. BCAA amino asitlerinin tam etki edebilmesi için, düzenli ve dengeli beslenmek ve düzenli olarak spor yapmak gerekmektedir.
  • Kas Ağrıları: Özellikle, spor yapmaya yeni başlayan kişilerde, spor sonrası yoğun olarak kas ağrıları görülmektedir. BCAA grubu amino asitler, kasların onarılmasında görev aldığı için, bu ağrıların şiddetini ve zamanını azaltabilmektedir. Bu sebeple, özellikle antrenman öncesinde kullanılması, ağrıların hafiflemesini sağlıyor.
  • Egzersiz Yorgunluğu: Egzersiz sonrasında meydana gelen yorgunluk, yapılan sporun niteliğine ve uzunluğuna göre değişmektedir. Kas gruplarının yoğun şekilde çalıştırıldığı egzersizler, daha yorucu olabilmektedir. BCAA, bu yorgunluğun daha az hissedilmesini ve egzersiz sırasında daha çok verim alınmasını sağlar.
  • Kas Kaybı: Ağır egzersizlerin ardından ve yetersiz beslenme sebebiyle kas yıkımı görülebilir. Kas yıkımı, protein sentezinin yeterli ve düzenli yapılamadığı durumlarda ortaya çıkar. BCAA kullanımı, protein sentezini artıracağı için, kas yıkımının da önüne geçecektir.

BCAA Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

BCAA kullanımı, antrenmanlardan önce veya sonra gerçekleştirilir. Bu takviyenin antrenmandan en az 2 saat önce alınması önerilir. En uygun kullanım zamanı, ağır ve yorucu antrenmanlardan 3 saat önce alınmasıdır. Kapsül şeklinde olan takviye ürün, su ya da benzeri sıvı yardımcılarla birlikte yutularak ağız yoluyla tüketilir.

Diğer Blog Yazıları