Beta Glukan Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Supplementler

26 Ekim 2022

Beta Glukan Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
 cover

Beta glukanın tanımı “Ekmek mayasının hücre duvarından elde edilen takviye” şeklinde yapılabilir. Beta glukan kepek, buğday, arpa gibi kepek içeren tahıllarda bol miktarda yer alır. Bunlara ek olarak maitake ve reishi mantarları da beta glukana kaynaklık eder. Bu içerikleri oluşturan hücre duvarlarından üretilen beta glukan, sağlığa yarar sunar.

Bu madde insan vücudunda yer edinen bağışıklık sistemi başta olmak üzere dolaşım sistemine, kalp ve damar sağlığına, kolesterol seviyesinin düzenlenmesine katkı sunar. Beta glukanın en büyük avantajı sindirimi kolay olan diyet lifli gıdalarda yer edinmesidir. Bu sayede kilo kontrolünde, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde ve daha pek çok aşamada sıklıkla tercih edilir. Yapısının doğal olası nedeni ile kullanılan beta glukan, günlük beslenme programlarına kolay bir şekilde dahil edilebilir.

Beta Glukan Ne İşe Yarar?

Beta glukanın işlevi dendiği zaman akla ilk olarak immun sistem üzerindeki etkileri gelir. İmuneks olarak da isim lan bu madde, doğal bir antioksidan olma özelliği taşır. Bir çeşit karbonhidrat olan madde, kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Bu sayede pek çok hastalık kişilerin vücudunda etkisiz kalır. Kanser, yüksek tansiyon ya da diyabet sorunlarının tedavisinde bu maddeden yararlanılır.

Yukarda sayılanlar dışında da beta glukanın işlevi bulunur. İyi bir takviye edici gıda olarak bilinen bu madde, özellikle mevsim geçişlerinde tercih edilir. Grip, nezle ya da diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarında beta glukanın farklı formları tercih edilebilir. Alerji sorununda da beta glukan kullanılır. İmmun sistemde yer alan akyuvar hücrelerinin aktif bir şekilde çalışması bu yapıya bağlıdır. Beta glukan sayesinde hem bakteriler hem de virüsler daha etkili bir şekilde inaktif edilir. Hastalıklar bu madde ile daha kolay atlatılır.

Beta Glukan Faydaları Nelerdir?

Beta glukanın vücut içerisine yararları arasında aktioksidan olma, bağışıklık sistemini destekleme gibi maddeler yer alır. Beta glukan gerek mantar gerek bakteri gerekse de maya gibi ürünlerin hücre duvarında bol miktarda yer alır. Bir çeşit karbonhidrat olan bu ürün kolesterol ya da kanser tedavileri için tercih edilir. Aşağıda beta glukanın yararları maddeler halinde yer alır:

  • Egzama ya da dermatit benzeri cilt yararları sırasında doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.
  • Vücut içerisinde yer alan kolesterol seviyesini azaltır.
  • Kalbin sağlığını artırarak vücudun yaşam ömrünü uzatır.
  • Kanda yer alan şeker seviyesini düzenler.
  • İmmun sistemi uyararak zararlı bileşenler ile savaşılmasına yardımcı olur.
  • Yorgunluk, mevsim geçişleri, stres, nezle gibi hastalıklarda zararlı bakteriler ile savaşan bir gruptur. Bu gibi enfeksiyonlarda destek ürünü olarak tercih edilir.

Günlük Beta Glukan İhtiyacı Ne Kadardır?

Beta glukanın günlük ihtiyacı aşağıda yer alır:

  • 4 yaş ile 10 yaş arası çocuklarda referans değeri: 340 mg/gün
  • Yetişkin insanlarda referans değeri: 680 mg/gün

Bu madde 4 yaşın üzerindeki çocuklara verilir.

Beta Glukan Alerji Yapar Mı?

Beta glukan alerji oluşturma gibi bir özelliğinin olmadığı yapılan araştırmalarda saptanır. Bu madde özellikle oral yoldan alımlarda güvenli kabul edilir. Gıdaların yanında takviye olarak tüketimi sonrasında belirgin bir yan etkisi bulunmaz. Bu maddenin alımı doğal yollardan yapılabilir. Ekmek mayası ekstratı ya da diğer doğal kaynak lifleri bu maddenin vücut içerisine alınabileceği formlardandır.

Beta glukan enjeksiyon şeklinde uygulandığında bazı yan etkiler meydana getirebilir. Alerji de bunun içerisindedir. Ancak ülkemizde bu tip uygulama söz konusu olmadığı için alerji durumundan da bahsedilemez.

Diğer Blog Yazıları