Hentbola Kaç Yaşında Başlanır? Hentbol için Ortalama Başlama Yaşı

Sözlük

21 Aralık 2022

Hentbola Kaç Yaşında Başlanır? Hentbol için Ortalama Başlama Yaşı
 cover

Hentbola başlama yaşı, ortalama 10 ila 12 yaş arasıdır. Çocukların bu yaşlarda spora yönelmeleri gelişimleri açısından önemlidir. Hentbol çocukların tercih edebileceği en güzel sporlar arasındadır. İlk başta oyunun temellerini öğrenen kişi, zamanla kendisini geliştirerek hentbol maçlarına çıkabilir, müsabakalara katılabilir. 

Hentbol kişilerin gelişimi açısından çok faydalı bir spor dalı olduğu için, küçük yaşlardan itibaren çocukların hentbol oynaması tavsiye edilir. Hentbol, kasları güçlendirir, kondisyonu arttırır. Ayrıca sosyal gelişime katkı sağlar. Hentbol oynayan kişilerin iletişim becerileri ve grup ile çalışma becerisi artar. 

Hentbol Nasıl Oynanır?

Hentbol bir takım oyunudur, takımlar 7 kişiden oluşur, bir kişi kalede durur. Hentbolda iki kale bulunmaktadır. Oyun amacı hentbol topunu el ile karşı takımın kalesine atmaktır Devre araları erkekler için 30, kadınlar için 25 dakikadır ve iki devreden oluşur. Hentbol maçı sırasında ayak ve bacak ile topa müdahale etmek yasaktır. Bu müdahalelerde bulunan oyuncu iki dakika boyunca oyun dışında kalmak zorundadır. 

Hentbolda topun elde durma süresi ve kişilerin hareket kabiliyeti kısıtlıdır. Top en fazla 3 saniye boyunca elde durabilir, bir oyuncu bu süre içerisinde topu elden çıkarmalıdır. Bir oyuncu top elinde iken en fazla 3 adım atabilir. Hentbolda sınırsız hareket özgürlüğü yoktur, bu sebeple düşünerek ve hızlı bir şekilde oynanmalıdır. 

Hentbol Oyuncu Mevkileri ve Açıklaması Nelerdir?

Hentbolda oyuncuların mevkilerine göre görevleri de değişmektedir. Oyuncu mevkileri ve açıklaması şu şekildedir:

  • Kaleci

Kalecilerin görevi, kendi kalesini rakip takımın hücumlarına karşı koruyup, rakibin atacağı golleri engellemeye çalışır. 

  • Sağ Oyun Kurucu 

Sağ oyun kurucu, sahanın sağ tarafında bulunan oyunculardır. Görevleri takım içerisinde paslaşarak oyunu kurmak, takım arkadaşına doğru paslar vererek gole katkıda bulunmaktır. 

  • Sol Oyun Kurucu 

Sol oyun kurucu, görevi takım arkadaşlarına doğru paslar atmak olan ve sahanın sol tarafında bulunan oyunculardır. 

  • Orta Oyun Kurucu

Orta oyun kurucuların görevleri diğer oyun kurucular gibi doğru paslar ile gole katkıda bulunmaktır. Orta oyun kurucu sahanın ortasında yer alır. 

  • Sağ Kanat Oyuncusu 

Sağ kanat oyuncuları sahanın sağ tarafında bulunan, hücum yapan oyunculardır. Görevi gelen pasları gole çevirmektir. 

  • Sol Kanat Oyuncusu 

Sol kanat oyuncusu, hücum oyunlarıdır. Sahanın sol tarafında yer alırlar. Görevleri gol atmak ve asist yapmaktır. 

Hentbolun Faydaları Nelerdir?

Hentbolun faydaları hem fiziksel hem de mental faydaları kapsar. Kişinin sağlığına birçok faydası vardır. Hentbolun faydaları şu şekildedir:

  • Esneklik ve Dayanıklılığı Geliştirir 

Hentbol kasların hareket kabiliyetini geliştirir, kas gücünü arttırır Hentbol ile ilgilenen insan esneklik kazanır ve daha dayanıklı bir vücuda sahip olur. 

  • Grup Becerisini Geliştirir 

Hentbol bir takım oyunudur. Kişiler birbiri ile iletişim halinde ve iş birliği içerisinde hareket ederler. Hentbol ile ilgilenen bir kişinin grup ile hareket etme ve grup çalışması becerileri artar. 

  • Hızlı Düşünmeyi Öğretir 

Hentbol oynayan kişi çok hızlı hareket etmelidir. Hızlı karar vermeli ve kararı uygulamalıdır. Bu sebeple hentbol oynamak kişinin hızlı düşünüp, kararlarını hızlı uygulamasına neden olur. 

  • Disiplin duygusunu geliştirir 

Hentbol disiplin gerektiren bir spor dalıdır. Düzenli antrenmanı ve sağlıklı beslenmeyi beraberinde getirir. Bu sebeple hentbol oynayan kişi disiplin içerisinde hareket etmelidir. 

  • Özgüven geliştirir 

Bir spor dalı ile ilgilenmek kişinin başarı duygusunu geliştirir, dolayısı ile özgüveni geliştirir. Hentbol da özgüven geliştiren spor dallarından biridir. 

  • Duruş Bozukluklarını Düzeltir

Hentbol kas ve iskelet sistemini güçlendiren ve dayanıklılığı arttıran bir spor dalıdır. Hentbol oynamak, kişinin duruş bozukluklarına iyi gelir. Fiziğin görünümünü güzelleştirir. 

Hentbol Terimleri Nelerdir?

Hentbol terimleri, oyuncuların hareketlerine ya da atışlarına verilen isimlerdir. Hentbol terimleri şu şekildedir:

  • Adam Adama Savunma

Savunma oyuncularının, rakip takım oyuncularının gol atmasını engellemeye çalışmasıdır. 

  • Aldatma 

Yapılan hareket ile rakip oyuncuyu oyalamaktır. 

  • Alçak Temel Atış 

Bu atış yapılırken kişinin gövdesi bükülüdür. Kişi beli bükülü olarak yere yakın bir şekilde atış gerçekleştirir.

  • Altı Sıfır Savunma

Sahanın savunma tarafında bulunan bütün oyuncuların, savunma çizgisi üzerinde dizilmesidir. 

  • Ense Pas 

Hentbol topunun, başın üzerinden atılmasıdır. 

  • Dalma

Rakip kaleye yapılan hücumdur. 

  • Yukarıdan Atış 

Kaleye yapılan atışın yüksekten atılmasıdır. 

  • Öne Geçiş 

Oyuncunun, rakip kaleye hücum yapmasıdır. 

  • Bağlı Oyun 

Oyuncunun, topa sahip oyuncunun ne yapacağını tahmin etmesi ve ona göre oynamasıdır.

Hentbol, bütün yaş grupları için tavsiye edilen bir spor dalıdır. Kişilerin gelişimine katkıda bulunduğu için çocuklar, hentbol oynamaya teşvik edilmelidir. Çocuklar için ortalama hentbola başlama yaşı 10 ila 12 yaş arasıdır. 

Diğer Blog Yazıları