Kreatin Erkekler veya Kadınlarda Saç Döker Mi?

Supplementler

3 Kasım 2022

Kreatin Erkekler veya Kadınlarda Saç Döker Mi?
 cover

Kreatinin erkek ya da kadınlarda saç dökmesi söz konusu değildir. Bu madde doğrudan saç döken bir yapıda yer almaz. Ancak saç dökülmesine yatkın olan kişilerin bu maddeyi sık tüketimi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir. Kreatin fazla kullanılmaması gereken bir maddedir. Bu nedenle doktor kontrolünde tüketimi önem arz eder.

Kreatin kullanımında kişilerin saç dökülmesi yaşamaması için bu maddeyi kararında tüketmesi gerekir. Bunun nedeni kreatin içerisinde DHT adlı bir hormonun yer almasıdır. DHT, vücut içerisinde artış gösterir ise istenmeyen saç dökülmelerine neden olabilir. Düzensiz DHT artışına neden olunmaması için kreatinin vücut içerisinde emilebileceği kadar kullanımı son derece önemlidir.

Kreatin Nedir?

Kreatinin tanımı “Vücudun içerisinde yer alan glisin, metiyonin ve arjinin isimli üç farklı amino asidin birleşimi” şeklinde yapılabilir. Pek çok insan kreatini steroid türevi olarak görse de aslında bir çeşit amino asit kombinasyonu olarak düşünülebilir.

Bu madde streoid değildir. Bu nedenle steroid yapılı maddelerden farklı şekillerde çalışır. Bu madde, vücut tarafından üretil bir aminoasit türüdür. Balıkta, kırmızı ette ya da daha farklı protein içerikli gıdalarda yer alır. Laboratuvarda sentezlenen bir bileşik olmaması, doğal olduğunu kanıtlar. Piyasada gerek toz şeklinde gerekse de kapsül formunda yer alan kreatin oral yoldan tüketilir.

Kreatin Nasıl Kullanılır?

Kreatinin kullanımı spor yapanların durumlarına bağlı olarak değişir. Bazı insanlar antrenman öncesinde kreatin tüketir iken bazı insanlar antrenman sonrasına bırakır. Kreatin düzenli kullanımlarda günlük 5 gr tüketilmelidir. Yükleme döneminde olunduğunda bu doz gün içerisinde ayrılarak tüketilebilir. Yarışmalara katılan sporcular genel olarak kreatini antrenman öncesinde kullanır. Bu da kreatinin vücudu spora hazırlamasına yardımcı olur.

Kreatin tüketimi sonrasında uzun süre etkisini yitirmeyen bir maddedir. Kullanımı sırasında belirli ürünler ile bir arada tüketimi fayda sağlar. Özellikle protein ya da karbonhidrat içeren içecekler ile bir arada tüketildiğinde kaslar üzerindeki etkisi artar.

Kreatin Ne İşe Yarar?

Kreatinin işlevselliği kişilerin yaşına bağlı olarak değişim gösterir. Kreatin genel olarak kas kayıplarının önüne geçilmesi amacı ile tercih edilir. Kişiler hangi yaşta olur ise olsun kreatin tüketebilir. Ancak bu aşamada doz büyük bir önem taşır. Atletik sporlarında ve güç sporlarında kreatin tercih edilir. Her spor dalında kreatin dozu değişim gösterir. Bu nedenle etkili sonuçların ortaya çıkması için o alanda uzman kişilerden destek alınması yarar sağlar.

Kreatinin yaradığı diğer işler aşağıda yer alır:

  • Kreatin, kişilerin kaslarında artışa neden olur.
  • Direnç ya da ağırlık egzersizlerinin daha verimli olmasını sağlar.
  • Kreatin destekleri sayesinde kasların gücü artar. Vücut daha yüksek bir enerjiye sahip olur.
  • Kişilerin kreaitin kullanımı sonrasında depresyon ya da anksiyetelerinde bir azalma söz konusu olur.
  • Bu madde mevcut zekâyı geliştirir ve hafızanın daha da güçlenmesini sağlar.
  • Odaklanma sorunu yaşayan, kafa karışıklığına sahip olan bireyler kreatin takviyelerinden yararlanabilir.

Kreatin Kinaz Nedir?

Kreatin kinazın tanımı “Farklı izoenzimler içeren bir yapı” şeklinde yapılabilir. Kreatin içeren farklı izoenzimler aşağıda gruplara ayrılır:

  • Kreatin fosfokinaz 1: CK-BB ya da CPK-1 olarak da bilinir. Bu yapı vücut içerisinde yer alan beyin ya da akciğer dokularında yaygın bir formda yer alır. Bu nedenle ilgili dokuları içeren rahatsızlıklarda artış yaşar.
  • Kreatin fosfokinaz 2: CK-MB ya da CPK-2 olarak da bilinen bu yapı daha çok kalp kası hücrelerinde yer alır.
  • Kreatin fosfokinaz 3: Diğer ismi CK-MM olan bu yapı iskelet kaslarında yer alan bir izoenzimdir.

Diğer Blog Yazıları