Kreatin Ne Zaman Kullanılır? Creatine Spordan Önce Mi Sonra Mı Alınmalı?

Supplementler

3 Kasım 2022

Kreatin Ne Zaman Kullanılır? Creatine Spordan Önce Mi Sonra Mı Alınmalı?
 cover

Kreatinin kullanılması için en ideal zaman kişilerin kendi vücutlarına göre planlanır. Bu besin kullanılır iken genel olarak antrenman sonrası tercih edilir. Kullanımı sırasında karbonhidrat içeren öğün ile alınması daha iyi sonuçlar verir. Kreatin gün içerisinde tek seferde 3 gr alınır ise yeterli olur. Kişilerin yükleme döneminde olması durumunda 3 gramlık doz gün içerisine yayılarak tüketilebilir.

Yarışmalara katılan sporcuların kreatin tüketim saatleri değişkenlik gösterebilir. Kreatinin bu sporcular için en uygun tüketim zamanı antrenman öncesi ve sonrasıdır. Bunun en temel nedeni hemen etki göstermesidir. 3 gramlık kreatin tüketimi sonrasında etkisi bir hafta boyunca devam eder.

Creatine Spordan Önce Mi Sonra Mı Alınmalı?

Kreatinin spordan önce ya da sonra alınması bireylerin kullanım amaçlarına bağlı olarak değişim gösterir. Kreatini antrenman öncesinde alacak bireyler bunun için yarım saat öncesini tercih edebilir. Tüketim sırasında ilk doz protein ya da karbonhidrat içeceği ile alınmalıdır. İkinci dozda da bu içecekler ile birlikte tüketim yapılmalıdır. Antrenmandan yarım saat önce alınan kreatin, kasların hızlı şekilde enerji tüketimini sağlar. Kreatin fosfat ile doymuş bir yapı oluşur.

Antrenman sonrasında kreatin tüketen bireylerde kasların stoku yenilenir. Kas hücrelerinin hacmi artar ve büyüme söz konusu olur. İnsüline benzer bir büyüme faktörü devreye girer ve seviyeyi en yüksek doza ulaştırır. Antrenman sonrasında alınan kreatin, kasları hazır hale getirir. Bu zamanda kreatin tüketilir iken karbonhidrat içeren besinler ile alınması tavsiye edilir.

Kreatin Neyle İçilir?

Kreatinin beraber tüketildiği içecek genel olarak protein ya da karbonhidrat içermelidir. Kreatin spor salonunda yoğun bir egzersiz yapan insanların yararınadır. Bu nedenle bu maddenin yavaş aerobik çalışmalar üzerine bir etkisinin olmayacağı söylenebilir. Diyette kreatin açısından zengin gıdalar var ise supplementasyon yönünden ekstra fayda görülmeyebilir.

Kreatin içeceği hazırlamak için gereken talimatlar aşağıda yer alır:

  • 3 g kreatin monohidrat hazırlanır. Kreatin monohidrat supplementin güvenilir bir yapısıdır. Bunun yerine sıvı, nitrat, etil ester de tercih edilebilir.
  • 400 ml su bu karışım ile bir arada tüketilir.
  • Su yerine 400 ml protein shake de tercih edilebilir. 

Kreatin Kinaz Yüksekliği Ne İfade Eder?

Kreatin kinazın yükselmesi vücutta yer alan kalp ve iskelet sistemine zarar verir. Temel hücresel elemanlar arasında yer alan bu madde çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasını sağlar. Kanda kreatin kinaz düzeyi artar ise vücuttaki kas yıkımı artar.

Kas hastalıklarında kreatin kinaz tek başına etkili bir faktör değildir. Bu nedenle klinik açıdan birçok tanının da konulması gerekir. Tanının konulması için vücutta yer alan troponin, kreatinin veya potasyum isimli elektrolit düzeylerinin de kontrol edilmesi gerekir.

Kreatin Kilo Aldırır Mı?

Kreatinin kilo aldırması özellikle protein içeren bir ek gıda ile tüketilmesi durumunda mümkündür. Genel olarak bu kilo artışlarının nedeni ödemden kaynaklanır. Atletik performansı artırmak amacı ile kullanılan kreatin, iyi bir besin takviyesidir. Genel olarak kreatin mono hidrat formunda yer alan bu madde proteinin yapı taşıdır. Yüksek bir yoğunluğa sahip olması, vücut için önemli bir yakıt niteliği taşır. 

Kreatin hakkında yapılan araştırmalara göre bu maddenin kas kütlesini artırabileceği kanıtlanır. Bununla birlikte yorgunluk da azalır. Kilo almak isteyen kişilerin bu maddeye yönelimi olumlu sonuçlar verir. Ancak bazı kişilere göre kreatinin kilo alımına neden olması bir yan etki şeklinde de yorum alabilir.

Diğer Blog Yazıları