Sporcu fitness eldiveni nasıl seçilmeli? Ağırlık eldiveni alırken neye dikkat edilmeli?

Sözlük

23 Aralık 2022

Sporcu fitness eldiveni nasıl seçilmeli? Ağırlık eldiveni alırken neye dikkat edilmeli? cover

Sporcu eldiveni alırken dikkat edilmesi gereken kriterler, genel anlamda bir kıyafet alırken de dikkat edilmesi gereken kriterlerdir. Fitness eldivenleri ne çok bol ne de çok sıkı olmalıdır. Aynı zamanda ne ellerin esnemeyeceği kadar dar ne de nasır olacak kadar bol olmalıdır. Eldivenlerin genel olarak XL, L, M ve S olacak şekilde 4 bedeni bulunmaktadır.

Ağırlık Eldiveni Alırken Neye Dikkat Edilmelidir?

Sporcu eldiveni alırken dikkat edilmesi gereken durumlar genel anlamda eldivenin boyutu, bilek desteği, kilit sistemi ve eldivenin malzemesidir. Eldiven bedeni, avuç içi ve ayakkabı numarasına göre belirlenebilmektedir. Ağırlık eldiveni alırken şunlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Eldiven Boyutu
  • Bilek Desteği: Eldivenler genel olarak bilek destekli ve bilek desteği bulunmayan olacak şekilde ikiye ayrılır. Bilek destekli olan eldivenler elleri korur ve bilek desteği sayesinde ağırlık kaldırmaya yardım ederek destek olurlar. Eğer ki profesyonel olarak ağırlık kaldırıyorsanız, eğitmen onayı olması şartı ile bilek desteği bulunan eldivenleri satın alabilirsiniz. Çok ağırlık kaldırmıyorsanız da bilek desteği bulunmayan bir eldiven alabilirsiniz.
  • Kilit Sistemi: Fitness eldivenlerinde kilit sistemleri cırt cırtlı ve tokalı olacak şekilde ikiye ayrılmaktadır. Tokalı kilit sistemine sahip olan eldivenler, eli iyi bir şekilde kavrarlar ve ele uyum sağlarlar. Cırt cırtlı kilit sistemine sahip olan eldivenler ise hızlı giyme imkânı sağladığından oldukça pratiktir.
  • Eldiven Malzemesi: Sporcu eldivenleri, 3 farklı malzemeden yapılmaktadırlar. Bu malzemeler; naylon, neopren ve deridir. Deri eldiven, yüksek ağırlıklar için performans arttırıcı etkiye sahiptir. Naylon malzemeler ise kaymaya meyilli bir performans gösterirler. En fazla tercih edilen eldiven malzemeleri ile neopren eldivenlerdir. Bu malzemeden yapılan eldivenler dayanıklı ve oldukça hafiftir. 

Fitness Eldiveni Neden Kullanılmalı?

Sporcu eldivenlerinin genel olarak kullanılma sebepleri ağırlık kaldırırken yaşanan problemleri minimuma indirmektir. Ağırlık kaldırırken ya da herhangi bir fitness aleti ile çalışırken eller çok fazla basınca maruz kalır. Bu basınç, yapılan antrenmana odaklanmanın önüne geçebilir. Fitness eldiveni ise bu basıncı azaltır ve sporcuyu spora teşvik eder. Eldivensiz çalışan sporcularda nasır, kabarcık ve kas ağrıları gibi çeşitli problemler görülür. Aynı zamanda avuç içi terlemesinden dolayı eldeki ağırlıklar ve makineler kayma eğilimindedir. Fitness eldivenleri ise kayma problemini en aza indirir ve bileklere destek olur. Kişinin antrenmana olan konsantrasyonunu arttırarak %100 verim alması sağlanır.

Boks Eldiveni Bedeni Nasıl Seçilmektedir?

Boks eldiveni seçerken elinizin bedenini bulmak zor olabilir. Bok eldivenlerinin bedenleri, bütün ülkelerde boks eldivenleri için kullanılan “Ons” biriminin kısaltılışı olan “OZ” birimiyle ifade edilir. OZ birimi, sporcunun vücut ağırlığı esas alınarak hesaplanan boks eldiveni ağırlığını ve koruma düzeyini belirler. Boks eldiven bedenleri aşağıdaki gibidir:

  • 6 OZ Boks Eldiveni: 45 kg ya da daha altında olan kişiler için uygun bir bedendir.  
  • 8 OZ Boks Eldiveni: 45 kg – 65 kg arasında bir kiloya sahip olan kişiler için uygun bir bedendir. 
  • 10 OZ Boks Eldiveni: 65 kg – 78 kg arasında bir kiloya sahip olan kişiler için uygun bir bedendir. 
  • 12 OZ Boks Eldiveni: 78 kg – 90 kg arasında bir kiloya sahip olan kişiler için uygun bir bedendir. 
  • 14 OZ Boks Eldiveni: 90 kg ya da daha fazla kiloya sahip olan kişiler için uygun bir bedendir.
  • 16 OZ Boks Eldiveni: 90 kg’dan daha fazla kiloya sahip olan kişiler için uygun bir bedendir.

Diğer Blog Yazıları