Voleybola Kaç Yaşında Başlanır? Voleybol için Ortalama Başlama Yaşı

Sözlük

23 Aralık 2022

Voleybola Kaç Yaşında Başlanır? Voleybol için Ortalama Başlama Yaşı
 cover

Voleybola başlama yaşı 8-9’dur. Bu yaşlarda kişi voleybolun temel eğitimini alır. Zamanla kendisini geliştirir. Temel eğitim sonrasında antrenman başlar. Kişi kendi gelişimine göre 12 yaşlarından itibaren voleybol maçlarına katılabilir. Bu yaşlar ortalama yaşlardır. Kişinin yeteneğine göre daha erken ya da daha geç olabilir. 

Voleybol bir takım sporudur. File üzerinde, topla oynana bu spor dalı özellikle takım sporu olmasından dolayı çocukların grup çalışmasındaki kabiliyetini, uyumunu ve insan ilişkilerini geliştirir. Ayrıca voleybol, kişiye disiplin ve sorumluluk alma bilincini verir. 

Voleybol Nasıl Oynanır?

Voleybol bir takım oyunudur. Voleybolda 6 kişilik iki takım vardır. Saha ortadan ikiye file ile bölünmüştür. Burada amaç servis ile oyuna giren voleybol topunu en fazla üç pas ile karşı tarafa göndermektedir. Üç pas içerisinde gönderemezse ya da oyun topu göndermeden zemine düşerse sayı kaybedilmiş olur. 

Voleybol maçlarında 3 seti ilk tamamlayan takım kazanır. Her set 25 puan ile tamamlanır. Fakat puanlar arası iki fark olmalıdır. Bu kurala iki fark kuralı denir. Setlerin 2 – 2 şeklinde beraberlik olması durumda, karar seti denilen bir set oynanır. Karar eti, diğer setlerden farklı olarak, iki fark kuralı ile 15 puana ilk ulaşan takım kazanmış olur. 

Voleybol Pozisyonları Nelerdir? 

Voleybol pozisyonları pasör, libero ve smaçör olmak üzere üç pozisyondan oluşmaktadır. Bu pozisyonların isimleri ve görevleri şu şekildedir:

  • Pasör 

Pasörler, oyun kuruculardır. Smaçörlere pas dağıtır. Oyunun gidişatını önemli anlamda etkileyen kişi pasörlerdir. Attığı paslar oyunu belirler. 

  • Libero 

Libero, oyunun savunma kısmında yer alan, topun yere değmesini önleyen, yeri geldiğinde savunmadaki takım arkadaşlarının görevini yapan oyunculardır. Giydiği formanın rengi takım arkadaşlarının giydiği formalardan farklıdır. 

  • Smaçör 

Filenin önünde duran ve smaç vuruşlar ile takımına sayı kazandırmaya çalışan oyunculardır. Smaçörlerin diğer görevi ise rakip oyuncuların vuruşlarına karşı blok yapmaktır. 

Voleybol oynamanın faydaları nelerdir? 

Voleybol oynamanın faydaları hem fiziksel hem de kişiseldir. Voleybol oynamak insanın gelişimine büyük ölçüde katkıda bulunur. 

Voleybol oynamanın faydaları şunlardır: 

  • Kalp Sağlığı 

Voleybol kalp sağlığı için oldukça etkilidir.  Nefes alışverişin ve kalbin hızlı atması kalp sistemine pozitif etkileri barındırır. Daha fazla kanın vücutta dolaşmasını sağlar, kalp krizi riskini azaltır. 

  • Denge, güç ve Hız 

Voleybol oynamak kişinin kas gruplarını çalıştırır ve güçlendirir. Kasların dayanıklılığı artar. Daha hızlı hareket kapasitesine ulaşılır. 

  • Koordinasyon Gelişimi 

Voleybol oynayan insanların göz-el-vücut koordinasyonları gelişmiştir. Koordinasyon gelişimi, sınırsız gelişimdir. Voleybol en iyi vücut koordinasyonu sağlayan spor dallarından biridir. 

  • Gelişmiş Kas ve İskelet Sistemi 

Voleybol oynamak kişinin kas ve iskelet gelişimine büyük katkıda bulunur. Kas oluşumu, bağ dokusunun güçlenmesi, iskelet sisteminin güçlenmesi voleybolun getirilerinden sadece birkaçıdır. 

  • Sağlıklı Kilo 

Voleybol oynamak fazla efor gerektiren bir oyundur. Kişi voleybol oynarken sürekli hareket halindedir. Bu sebeple voleybol oynarken kalori harcanır. Sağlık beslenme ile voleybol oynayan bir kişi kilo verebilir ya da kilo kontrolü sağlayabilir. 

  • İnsan İlişkilerini Güçlendirir 

Voleybol bir takım oyunu olduğu için kişilerin insan ilişkisini güçlendirmesine yardımcı olur. Yardımlaşma duygusu gelişir. 

  • Disiplini Geliştirir 

Voleybol, disiplin gerektiren bir spor dalıdır. Düzenli antrenmanlar yapılmalı, düzenli beslenmeli, düzenli uyku alışkanlığı geliştirilmelidir. Bu sebeplerle voleybol, kişinin disiplin anlayışını geliştirir.

Diğer Blog Yazıları